Pages

Tuesday, 15 November 2011

Bangunan bersejarah (Melaka)

  Melaka merupakan kota yang tertua di negara kita. Sejarah Malaysia juga bermula di sini pada tahun 1400. Melaka pernah dijajah oleh penjajahan kuasa barat, apabila kita berjalan-jalan di Melaka kita dapat melihat banguan lama yang cantik dan unik di sekitar Bandar Melaka. 


Christ Church
Merupakan gereja Protestent yang tertua di negara kita, gereja ini siap dibina pada thaun 1753, mengambil masa selama 12 tahun untuk membina. 
Christ Church
 
 Rumah Merah Belanda
Rumah Merah Belanda terletak di Sungai Melaka, dibina antara tahun 1641-1660, bangunan ini merupakan  bangunan Belanda yang tertua di Asia Tenggara. St Paul's Hill 
Di atas St Paul Hill juga terdaapt sebuah gereja yang dinama Gereja St Paul. Gereja ini dimusnahkan semasa peperangan antara Belanda dan Portugis. Gereja ini juga merupakan gereja katolik yang paling tua di Malaysia.

 Porta De Santiago
Dimana oleh Potugis yang bernama Alfonson d 'Alburquerque pada tahun 1511 selepas menjajah Melaka. Sebenarnya ini merupakan sebuak kota iaitu Kata A' Famosa, kota ini telah dimusnah oleh British. Porta de Santiago merukan salah satu pintu Kota A'Famosa.                                        
                                           Sejarah Melaka

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment